Škvarkové pagáče



Staré recepty od babičky.

Škvarkové pagáče

Poslaťod jozo » Ned 29. Sep 2019 17:18:41

skvarkove_pagace.jpg
Škvarkové pagáče.


INGREDIENCIE
  • 325 g hrubá múka
  • 150 g škvarky
  • 5 g sušené droždie
  • 120 g mlieko
  • 1 ks vajce
  • 15 g maslo
  • 1 KL práškový cukor
  • 1 KL soľ
  • trochu celá rasca (nie je potrebná)

POSTUP

1. Maslo rozpustíme, rozmiešame v ňom cukor a prilejeme mlieko. Do misky preosejeme polovicu múky, zamiešame do nej droždie, polovicu soli, pridáme žĺtok, rozpustené maslo s mliekom. Vypracujeme cesto, ktoré nebude moc tuhé, prikryjeme ho a necháme hodinu kysnúť.

2. Škvarky nasekáme alebo na jemno pomelieme. Rozmiešame ich so zvyšnou múkou a soľou.

3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na štvorec s hrúbkou 5 mm. Na tento plát rozotrieme škvarkové cesto tak, aby sme opäť vytvorili štvorec. Prečnievajúce kraje kysnutého cesta prehneme cez škvarkové (vyzerá to ako obálka) a spoje k sebe pritlačíme. Takto vytvorení bochník rozvaľkáme, trikrát ho prehneme, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát.

4. Po poslednom kysnutí cesto rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm. Povykrajujeme z neho kolieska s priemerom cca 4 cm. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich bielkom, posypeme rascou a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170°C cca 20 minút.
Obrázok užívateľa
jozo
Verný člen - VIKEA
Verný člen - VIKEA
 
Príspevky: 6
Registrovaný: Ned 29. Sep 2019 17:05:10

Späť na Recepty

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron